Zelf je spijkerbroek pimpen: Burberry Jeans

Zelf je spijkerbroek pimpen: Burberry Jeans

17 september 2015 doe-het-zelf-instructie 0

Omdat je tegenwoordig veel spijkerbroeken ziet met scheuren, gaten en contrasterende lapjes eronder, hier een uitleg van hoe je dit zelf zeer eenvoudig van een (oude) spijkerbroek zelf kunt maken. Bij deze broek is het zelfs begonnen met een scheur in één knie, waarvan gedacht werd dat ‘ie niet meer te repareren was.

 

01 Broek voor web01 Burburry jeans na web

 

Links de broek zoals ik ‘m binnenkreeg, rechts nadat ik ‘m onder handen heb genomen.

 

 

 

 

Als je, zoals bij deze broek, besluit meteen meerdere gaten in de broek te maken die je gaat op lappen, ga dan wel doortastend te werk. Het is subtieler om kleine scheurtjes te knippen en wat uit te rafelen, dan meteen grote gaten in je broek te knippen. Kies een lapje wat je je achter de scheuren wilt verwerken en verstevig dit met een stukje vlieseline. In dit geval heb ik een Burberry ruitje gekozen en telkens bewust gezocht naar een leuk stukje van het motief van de ruit, om achter de gaten uit te laten komen.

Stap 1:

02 Stof inknippen web03 Scheur knippen web

Bepaal de plaats waar je je scheur wilt hebben. Let wel op dat hoe lager je gaat op een pijp, hoe lastiger het is om dat stuk van je broek onder de naaimachine te krijgen. Nadat je met je schaar een knip van ongeveer 4 – 5 cm. in je pijp hebt gezet (linker foto) kun je in de hoeken een klein knipje naar boven geven (ongeveer een halve centimer). Knip nog een keer langs de scheur, zodat je een ‘gat’ hebt zoals je op de rechter foto ziet. Krab daarna met je wijsvinger langs de scheuren rondom, om een beetje een gerafelde look te krijgen.
(De wasmachine neemt het daarna graag van je over!).

 

Stap 2:

05 Lapje eronder web06 Pijp met lapjes web

 

Knip je lapjes rondom ongeveer 2 cm. ruimer dan de scheur in je broek. Leg het lapje eronder, tot het motiefje zodanig te voorschijn komt, dat je er tevreden over bent. Speld het lapje rondom goed vast (de vlieseline zit aan de onderkant en komt als het ware op je been te liggen) en als je niet al te ervaren bent met naaien, neem even te tijd en moeite om het rondom vast te rijgen. (Spelden en rijgen doe je uiteraard alleen door de bovenste stoflaag heen!).

 

Stap 3:

07 Afgestikt web07 Draadjes afknopen web

 

Het is nu leuk om een contrasterende kleur garen te gebruiken om om je lapje heen te stikken. Ik heb hier doorstikgaren gebruikt, maar je kunt ook een dubbele bovendraad op je machine spannen van een kleur die je leuk vindt. Het is ook leuk om de steekgrootte van je machine wat hoger te draaien waardoor je een grotere steek krijgt. Dat staat wat sportiever. Je gaat nu rondom de scheur stikken. Dat moet je een beetje op gevoel doen en dat mag er ook speels uitzien. Niet aan en afhechten, maar zorgen dat je begin en einddraad lang genoeg is om naar binnen te halen. De draadjes knoop je aan de binnenkant af.

En voilà:

08 Burberry Jeans web

 

Je bent weer een ‘nieuwe’ broek rijker! Niemand die nog ziet, dat je deze broek eigenlijk al afgeschreven had.

Veel plezier met het pimpen van je (spijker)broek. Je kunt deze techniek ook toepassen op jasjes, tassen, kussens etc.