Broek verwijden: inzetstukje erin

Broek verwijden: inzetstukje erin

14 maart 2016 doe-het-zelf-instructie Geen categorie 0

Hier lopen we allemaal wel eens tegenaan…. je favoriete broek die ineens een tikkeltje te strak zit. Kun je daar wat aan doen? Wees gerust, dat kan! Met Pasen in aantocht, hier een handige tutorial hoe je een broek eenvoudig wat wijder kunt maken in de taille.

Spie 1kl  Spie 2 kl

Op de eerste foto zie je de broek die wel wat wijder mag. Wat je dan doet, is (heel spannend) met de schaar door de tailleband heen knippen en de zijnaden van de broek een klein stukje lostornen (zie 2e foto).

Vervolgens heb ik op papier een driehoekje getekend: de breedte is de helft van de wijdte die je wilt invoegen. Stel je voor dat je in totaal je tailleband 10 cm. wijder wilt maken, dan is de wijdte van je bovenkantje van het driekhoekje 5 cm. (je voegt dat stukje namelijk zowel in de linker- als in de rechterzijnaad in). De lengte van de spie is 2x de hoogte van de tailleband en dan het stukje tot boven de zak. Dat zal in de meeste gevallen een tailleband van 4 cm. zijn + een zakhoogte van 8 tot 10 cm. dus bij elkaar 12 tot 14 cm.

Spie 4_optie tricot kl Spie 5_ optie jeans kl

Je kunt nu kiezen voor een stukje tricot in de taille (foto 3). Voordeel daarvan is dat het lekker soepel is en wat meerekt. Je kunt ook een stukje van een oude spijkerbroek gebruiken (foto 4). Dat is wat steviger en als je eenmaal klaar bent en een riem door je lusjes haalt, zal het niemand opvallen dat je twee stukjes in je taille hebt ingezet.

Je stikt van het puntje onderin eerst langs de voorzijnaad het inzetstukje erin. En vervolgens vanaf het punt langs de achterzijnaad het inzetstukje erin. Let bij zakken altijd op dat er vaak een metalen stud in de zijnaad zit en zorg dat je daar ruim boven blijft, dat scheelt je een naald….
Lock of zigzag de naadjes af en stik de naadjes door (op het inzetstukje), daardoor wordt je naadje wat steviger.

Spie 6_ binnenkant kl

Vouw het stukje van de tailleband (zie 5e foto) met de naadjes naar binnen en vouw het om in het verlengde van de tailleband. Zet dit aan de binnenkant met kleine steekjes vast, ongeacht of je nu tricot of denim als inzetstof hebt gekozen.

Strijkijzertje erover en klaar! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, reacties zijn welkom! En mocht je je er liever zelf je vingers niet aan branden: ook dit soort herstelwerk kan ik via Atelier de PaSpop voor je verzorgen.

Veel succes voor degene die hiermee aan de slag gaan.