Shortje met rafelrand

Shortje met rafelrand

25 april 2017 doe-het-zelf-instructie 0

Zorg dat je klaar bent voor de zomer, het betere weer komt er écht aan! Maak van een oude lange broek (of spijkerbroek) een hippe short met rafelrand.

Knip de pijp van je broek af, op de gewenste nieuwe lengte van je short + 1.5 cm. naad.
Zet in het afgeknipte pijpdeel boven een knip met je schaar en (heel belangrijk!!) SCHEUR de stof naar beneden. Op deze manier werk je recht van draad en dat is de mooiste manier om een rafelrand te maken. Vervolgens ga je lengtedraden lostrekken, net zo lang tot jouw rafelrandje zo breed is als je het hebben wilt.

Afb. 1: zet een knip recht van draad in je stof

Vervolgens knip je vanaf de rafelrand (je rekent de rafels dus niet mee) op 3 cm. afstand nog een keer in de bovenkant van je pijp en scheur je weer recht naar beneden.

  Afb. 2: zet op de gewenst breedte nog ’n knip

Meet de onderkant van je pijp op (bijvoorbeeld 48 cm.) en knip je rafelbies op 50 cm. af. Stik de 2 kantjes op elkaar waar door je een ring hebt van 48 cm. Stik of lock deze ring aan de onderkant van je pijp, leg het naadje aan de binnenkant omhoog en stik aan de goede kant nogmaals door met doorstikgaren. En klaar is je zelfgemaakte short met rafelrand!

Op deze manier kun je van veel stoffen zelf rafelband maken wat je leuk kunt verwerken in jasjes, zakken, kragen, broeken, tassen en nog veel meer!

  Afb. 3: en rafelen maar! Hoe langer je de rafels wilt, hoe breder je je bandje moet scheuren. Het is ook leuk om bijvoorbeeld denim of ribstof te combineren met ruitjes of een leuke bouclé.