Shirts afwerken met tricotbies

Shirts afwerken met tricotbies

14 september 2017 doe-het-zelf-instructie naailessen 0

Ik krijg er veel vragen over tijdens de naailessen. Hoe werk je nu een tricot shirt mooi af met een bies aan de hals? Ik zal het je hieronder stap voor stap proberen uit te leggen. Het is het handigst als je alleen je schoudernaden aan elkaar hebt gestikt als je gaat afbiezen.

 1. Meet de lengte van je hals op. Die is bijvoorbeeld 70 cm. Knip nu een bies (bij tricot hoeft dat niet schuin van draad te zijn, heb je voldoende stof dan is het wel mooier om te doen!). van tenminste 70 cm en 3 cm. breed. Je afgewerkte bies wordt ongeveer 1/2 cm. Je kunt ook de naadtoeslag langs de hals wegknippen die heb je namelijk niet nodig als je af gaat biezen.
 2. Omdat een biesje nooit mooi aansluit op een schoudernaadje, adviseer ik altijd om er middenachter een naadje in te maken. Zet een speldje middenachter. Begin met het aanspelden van je bies en laat ongeveer 1 cm. van het biesje over het speldje middenachter vallen (= naadtoeslag voor je middenachternaadje).
 3. Om het biesje er mooi strak aan te krijgen, is het van belang dat je het biesje heel zachtjes wat tussen je vingers oprekt en een stukje verderop weer vast spelt. Het kan dan lijken dat de bies te krap is en dat de stof gaat bobbelen: dat is juist de bedoeling. Het is lastig uitleggen hoe ‘hard’ je moet trekken: het gaat om heel minimaal. Less = more zeg ik altijd maar.
 4. Zo speld je het biesje helemaal vast tot je weer bij de middenachternaad bent. Ook hier hou je een centimetertje naadtoeslag aan.
 5. Stik nu éérst het middenachternaadje van je biesje aan elkaar. Knip het naadje kort af (0.5 cm) en strijk het plat.
 6. Stik vervolgens het biesje langs je pand. Doe dit op een voetbreedte van je machinevoetje zodat je een mooi strak stikseltje krijgt. Werk rustig aan, zet af en toe je naald in de stof en draai de stof wat bij als dat beter werkt.
 7. Als je helemaal rond hebt gestikt, strijk je het  naadje naar binnen (dus niet je pand in, maar richting je hals). En nu kun je kiezen voor afwerken op 2 manieren:

  Tegenstikken met een enkele naald
 8. Vouw je biesje om je naadtoeslag van de hals. Als je netjes gewerkt hebt, is dat overal ongeveer 5 – 6 mm. Als dat niet het geval is, knip je naadje dan netjes bij, dat komt het eindresultaat ten goede!
 9. Sla je biesje om de naadtoeslag, en vouw de overige naad in. Is je biesje daarvoor te breed, knip dan de overtolllige naad af. Rijg/ speld je biesje vast net onder de aanstiknaad. Zet je steeklengte van de machine wat groter, begin middenachter en stik net boven de aanstiknaad (= op het biesje) de naad door.  
  Voorkant van het shirt en de binnenkant: de naadtoeslag is mee naar binnen afgewerkt. Nadeel: omdat je met een enkele naald werkt en geen stretchsteek gebruikt, kan je stiksel op termijn breken. Deze methode is wel heel netjes om ruime halzen, V-halzen en boothalzen mee af te werken.

  Tegenstikken met een tweelingnaald

 10. Zie punt 8 hierboven.En wissel je naald alvast voor een dubbele naald.
 11. Sla je biesje om de naadtoeslag en rijg of speld dit vast net onder de aanstiknaad. Stik nu met de tweelingnaald door. Werk rustig en netjes;deze manier vergt iets meer vaardigheid dan bovenstaande uitleg.

   

  Voorkant en binnenkant van het shirt: de naadtoeslag blijft zichtbaar, daar zie je een soort van zigzagsteek onstaan omdat je spoeldraad van de ene naald naar de andere wordt geleid. Het voordeel is dat deze manier van afwerken iets mooier meerekt en minder kans op draadbreuk zal geven. Overtollige naad knip je af.

 12. Heb je een shirt met een V-hals, werk het puntje dan met de hand aan de binnenkant af. Zo krijg een net, strak halsje langs je shirt.